tuinieren voor dieren

Mijn doel is zoveel mogelijke voor mijn dieren eetbare planten in de tuin te hebben.

Vorig jaar ben ik begonnen, omdat ik degoes kreeg, die planteneters zijn. Voor meer variatie aan vers voer, maar ook om zo geld te kunnen besparen let ik er nu op welke planten ik in de tuin zet.


Zo ontstond ook het idee om twee appelbomen te planten. Hiervoor moesten wij eerst de 'tuin' van de zijkant van het huis leeg halen van de stroken en bomen die er groeiden (o.a. laurier en andere giftige/niet eetbare planten). Rond de appelbomen heb ik in het eerste jaar gewoon wildkruiden gezaaid totdat ik een betere plan heb.

Volgend jaar wil ik heesters zoals runbeckia, Echinacea en phlox planten. Ook wil ik nog klein hoefblad uitzaaien, maar daar moet ik nog wachten totdat ik weer zaaden kan verzamelen. Zaden van de nachtkaars heb ik dit jaar al verzameld.


In de achtertuin heb ik een mini-moes- en kruidentuintje, van wie de dieren regelmatig iets te eten krijgen.

Verder heb ik nog een bamboe, een hazelaar en een pruimenboom, van wie ik de bladeren en takken als voer aanbied.


Als bloemen vind ik goudsbloem mooi, die ook de hele zomer overvloedig veel bloesems heeft. De bloemen van de Oost-Indische kers in vel oranje vind ik ook heel mooi en worden graag gegeten.