degoes


Bij ons wonen 5 degoes die we uit de knaagdierenopvang 'het Knagertje' in Den Haag hebben opgehaald.

Officiell heten ze Rob, Jock, Wullie, Hamish und Horace (naar de nac mac feegles van Terry Pratchett), maar ik noem ze allemaal "kleine degoe"...


De degoe komt oorspronkelijk uit Chili en is een bodembewoner, die in zijn revier holletjes graaft die met jaagpaden verbonden zijn. Het is een sociaal dier en moet minimaal met 2, beter is met 3 of meer dieren van het gelijke geslacht worden gehouden. Het is ook goed mogelijk om 1 castreert mannetje met meerdere vrouwtjes te houden, dit komt het dichtste bij de natuurlijke levenswijze. Met twee castreerde mannetjes in een groep bestaat een grote kans op vechten om de vrouwtjes en het territorium en is dus af te raden.

Voor beginners is het aan te raden om met een groep degoes te beginnen die ouder zijn dan 1,5 jaar. Dan zijn ze meestal uit de 'puberteit', de drang om te laten zien hoe sterk een degoe is wordt minder, de rangorde wordt eerder geaccepteerd en ze worden iets rustiger. Als degoes gaan vechten kan het tot bloeden toe gaan en soms moet je groepen scheiden. De (her-)introductie kan ook over weken gaan (of helemaal mis), dus dit is niet makkelijk voor beginners. Ook moet je voor voldoende ruimte voor alle dieren zorgen, anders wordt de stress (en agressie) nog groter en de (her-)introductie moeilijker.

Degoes kunnen heel nieuwsgierig, maar ook heel schuw en schrikachtig zijn. Vaak zijn deze wel met geduld en iets lekkers te overtuigen toch naar je hand toe te komen, maar dit is geen must. Vast gehouden worden vinden degoes meestal niet prettig en ze kunnen goed spartelen om vrij te komen. Ga er van uit dat degoes kijkdieren zijn en je wordt niet teleurgesteld.

Er zijn trouwens 4 verschillende soorten degoes, de octodon degoe, vind je bij ons als huisdier. Verder heb je nog  de octodon bridgesi (bos degoe), octodon lunatus (Kust degoe) en octodon pacificus (stille oceaan degoe).

De octodon degoe is van natuur bruinachtig / agouti van kleur. Die anderen kleuren die je intussen kunt kopen zijn ontstaan door gen mutatie en het (onverantwoorde) vermeerderen / broodfokken van deze dieren om nog meer kleuren te krijgen met alle gevolgen van dien.

Wil je degoes aan gaan schaffen? Kijk dan eerst in de opvang!