huisvesting gerbils
Gerbils zijn knaagdieren, daarom is van een kooi van plastic, een traliekooi en inrichting van plastic absoluut af te raden!
Als huisvesting voor gerbils zal ik een aquarium of een terrarium voor knaagdieren (met minimaal 20cm zaagselstop en extra-ventilatie) adviseren. De minimumafmetingen van 100x40x40cm (met opbouw) of 100x50x50cm (zonder opbouw) hangen o.a. met de verkrijgbarheid van deze maat aquaria samen. Je kunt deze maat aqua goedkoop tweedehands verkrijgen, maar ze zijn ook al goed in te richten met alles wat gerbils nodig hebben. Ik persoonlijk zal eerder voor een huisvesting van 120cm lengte of groter gaan, want hoe groter de huisvesting hoe meer kun je natuurlijk gedrag zien en hebben de gerbils ook een kans om een stukje te lopen. Gerbils zijn bodembewoners dus het grondoppervlak is belangrijk!
Op een aquarium moet natuurlijk nog een deksel, want gerbils kunnen best hoog springen en zijn zonder deksel zo ontsnapt. Een opbouw is ook een leuke mogelijkheid om meer plek de hoogte in te creëren en voor aqua's met de afmetingen 100x40x40cm ook wel nodig. In een opbouw kunnen dan het zandbad, drinkbak en looprad, zodat het aqua lekker vol kan met zaagsel.
Voor een stabiel koppel gerbils kun je eigenlijk zo groot mogelijk gaan, heb je meer dan twee gerbils kan té groot echter tot ruzie voeren.
Als bodembedekking kun je eigenlijk alles gebruiken, waar ze gangen in kunnen graven die goed houden. Vele gerbileigenaren gebruiken ook combinaties van bv. zaagsel, hooi, hennep, aubiose enz. Ik gebruik extra onstoft zaagsel met hooi gemengd. Voor extra stabiliteit (en graafplezier) bied ik een structuur van takken en buizen aan, die onder het zaagsel zit.
Gerbils graven graag en leven/slapen in holletjes onder de grond - geef dus altijd een laag van minimaal 20cm zaagsel.
Nooit zware dingen zomaar op het zaagsel zetten, de gerbils kunnen er onder langs graven en beknelt raken!
Een looprad van een doorsnede van 27cm hoort ook bij de basisdingen van de inrichting. Het is handig om dit op een plateau te zetten of aan de rand te hangen. Dit is vaak met kleine aanpassingen mogelijk. Een houten rad zal ik altijd nog lakken met oplossingsmiddelvrije lak (acryllak) ter bescherming tegen urine.
Een zandbad met chinchillazand is noodzakelijk voor het verzorgen van het vacht, maar ook om er in te graven of bij warme temperaturen afkoeling te zoeken. Vaak word het ook als wc gebruikt, wat handig is, want dit valt dan makkelijk schoon te maken.
Het moet groot genoeg voor beide gerbils zijn, verder maakt het niet uit wat je ervoor gebruikt (geen plastic!). Ik had al verschillende bakken in gebruik: een bakvorm, een glazen schaal, een gedeelte van de bak, een zelfgebouwde houten bak, een snoep pot (toen ze klein waren). Een klein aqua van 20x30 is ook een mogelijkheid.
Een voerbak gebruik ik alleen in het begin of bij ziekte om te controleren wat en hoeveel de gerbils binnen krijgen. Later strooi ik het voer over het zaagsel zodat ze op een natuurlijke manier bezig zijn met het zoeken naar voer. Omdat ik geen voorstander van een waterfles ben, hebben mijn beesten allemaal een waterbak. Die is makkelijk schoon te houden en ze hebben tijdens het drinken een natuurlijkere houding.
Verdiepingen, plateaus, huizen op poten kunnen gebruikt worden om er het looprad, zandbad of andere dingen op te zetten. Zware inrichting wordt zo tegen het ondergraven beschermd en er wordt voorkomen dat te veel zaagsel in beland. Vele eigenaren kitten glazen verdiepingen in hun bak, wat er heel mooi uit ziet, maar voor mij niet handig is, omdat ik graag de inrichting verander. Plateaus zijn heel makkelijk zelf te bouwen door gewoon een houten plaat met 4 poten eronder. Een andere mogelijkheid is ook om aluminiumprofiel aan de zijkant te kitten om er een houten plaat op te leggen.
Hooi, wc-papier, zakdoeken, kapok kun je geven voor een lekker zacht nestje. De gerbils brengen het zelf in hun nestje en maken het ook klein als ze het nodig vinden. Geef geen hamsterwatten of stof! De draadjes kunnen de poten afsnoeren en bij geval van inslikken zelf dodelijk zijn.
Verdere dingen om een kooi in te richten en bezigheden / knaagmogelijkheden voor de gerbils:
- tunnels en buizen van hout, kurk, karton, gras
- wortels en takken van hout (mangrovenhout, wijnstok, hout van fruitbomen, wilg, berk)
- wilgenbruggetjes
- wc-rolletjes, kartonnen dozen
De huisvesting verschoon ik 3 keer per jaar, omdat het dan te stoffig wordt, want vies is het zaagsel dan nog steeds niet. Het zandbad wordt om de dag gezeefd en zonodig compleet verschoont.