voeding gerbils

mijn zelfgemengd voer                          

Ik meng eigenlijk al van begin af aan, want ik schrok heel erg toen ik de eerste zak kant-en-klaar gerbilvoer opende. Volgens mij was er het enige natuurlijke de zonnebloemenpitten en daarvan zaten er heel erg veel in... dus ging ik op zoek naar informatie en vond ook het een of ander, vooral de hint dat het meeste compleet voer op den duur niet al te goed is voor gerbils... vaak onthoudt het suiker, gedroogd fruit, te veel vet, dingen waar je niet weet wat het is of zijn de inhoudsstoffen  gewoon weg te eenzijdig.  Nou, dus zelf mengen dan maar...


Ik oriënteer me aan het voederconcept van Ralf Sistermann https://www.rodent-info.net/futterkonzept.htm  en wat er uit verschillende discussies op het Duitse Rennmaus-Forum is ontwikkeld.

Er wordt er van uitgegaan, dat het natuurlijk voer van een gerbil uit zaden, grassen, kruiden, wortels en insecten bestaat. Dit bied ik mijn gerbils door voer aan te bieden dat uit een basisvoer, groenvoer, dierlijk eiwit en soms iets lekkers samengesteld is.

Mijn basisvoer bestaat uit

· minimaal 60% meelachtige zaden

· minimaal 25% vetachtige zaden.


Dit basisvoer kan worden aangepast op gewicht, leeftijd, gezondheid, voorkeur enz.  een regelmatige verandering voorkomt ook het risico op deficiëntieverschijnselen.  In mijn basisvoer zitten minimaal 20 verschillende zaden en ik verdeel het over het zaagsel zodat ze zelf moeten gaan verzamelen.


Voor  vitamine en mineralen  krijgen mijn gerbils groenvoer. Ze krijgen dagelijks, soms ook om de dag en/of kruiden, grassen, bloemen, takken en bladeren en soms verse groente . In de winter is dit natuurlijk moeilijker dan in de zomer, maar daarom heb ik in de herfst "geoogst" en gedroogd en kweek nu planten.  Het groenvoer krijgen ze in verschillende samenstellingen /afwisselend om een teveel aan sommige stoffen te vermijden.

Als je groenvoer geeft moet je wel er op letten dat ze er langzaam aan wennen. Als je het te snel geeft, kunnen ze diarree krijgen. Verder moet je er natuurlijk op letten dat ze het groenvoer überhaupt mogen of of het giftig is en waar je het vandaan hebt. Let hierbij op:  drukke straat? Dierexcrementen? Gespoten? Giftige dubbelganger? beschermte plant? planten plukken kan diefstal zijn!

Als dierlijk eiwit geef ik meelwormen (gedroogd en vers), gammarus (gedroogd), sprinkhanen (gedroogd en vers) en
zijderups (gedroogd). De gammarus meng ik onder het basisvoer en verder krijgen ze nog een sprinkhaan of een zijderups en ca. 3 meelwormen per week.


Als iets lekkers heb ik zonnebloem- , pijnboom-  en pompoenpitten en hazel- en walnoten. Deze bevatten vele vetten, die belangrijk zijn, maar omdat ze ook dik maken deel ik ze persoonlijk uit. Verder nog lekkere natuurlijke knabbeldingen (zonder suiker honing of melasse).


Hooi staat altijd tot hun beschikking.

Waterbakken worden elke dag ververst.

Fruit krijgen mijn gerbils hooguit een keer per maand omdat in fruit veel suiker, maar ook "fruitzuur" zit. In gedroogd fruit is de suikerconcentratie
nog hoger, dus dat krijgen ze hier helemaal niet. Ook vermijd ik alle knaagdierproducten waar suiker, honing of melasse in zit.


Kaas en andere lactosehoudende dingen zijn ongezond! Hiervan kunnen ze diarree krijgen.