huisvesting dwerghamster

 

 

Hoewel dwerghamsters kleine dieren zijn, bewegen ze veel en graag. De kooien, die je meestal in een dierenwinkel kunt kopen zijn vaak te klein.

Omdat dwerghamsters in de vrije natuur ook in gangenstelsels en holletjes bouwen en in wonen, hoort graven bij de basisdingen, die je een hamster moet aanbieden. Bij dwerghamsters is vaak een laag van minimaal 20cm zaagsel voldoende omdat ze vaak niet diep gaan graven. Dit kun je het best in een aquarium of knaagdieren-terrarium (met verhoogde zaagselstop en extra-ventilatie) van minimaal 100x50x50cm aanbieden, het liefst groter. (Bij de traliekooien is vaak de graafbak niet zo diep en de kans dat het zaagsel altijd buiten de kooi valt ook best hoog)

Een mooie alternatief is ook een hamsterkast of een complete zelfbouw, deze kun je aan je eigen smaak en aan de beschikbare ruimte aanpassen.
Hierbij moet je er op letten, dat er voldoende ventilatie is, de zaagselstop hoog genoeg is, de kast beschermd is tegen knagen en urine en op de gebruik van veilige bouwstoffen.

Ideeën over verschillende mogelijkheden van Hamster-huisvestingen en inrichtingen kun je hier op doen, ook bestaat de mogelijkheid om een aquarium of knaagdieren-terrarium op maat te laten maken. een aquarium voor knaagdieren kan dan ook met 4 mm glas gebouwd worden, wat het lichter en goedkoper maakt.

 

Door mijn fietscomputer, die aan het looprad was aangesloten, weet ik zeker dat een hamster per nacht veel loopt (bij mijn rusje waren het tussen de 10 en 15km per nacht!). Een looprad met een voldoende diameter is dus noodzakelijk om rugklachten te voorkomen. Voor een rus zijn 20cm doorsnede het minimum, je kunt ook een groot exemplaar hebben, dan zal ik een groter rad aanbieden. Voor een dwerghamster is het geen probleem om in een looprad van 27cm doorsnede te lopen. Dwerghamsters plassen graag in het looprad, het is dus handig om eentje van plastic te kopen of een houten looprad d.m.v. acryllak of kurk te beschermen.

  rood looprad 27cm                                                               blauw looprad 20cm

 

Een zandbak is voor rusjes heel belangrijk! Door in chinchillazand te rollen wassen ze zich en verzorgen hun vacht. Vaak wordt er ook in geplast, wat het verschonen heel makkelijk maakt omdat chinchillazand gaat klonteren.

Een voerbak gebruik ik alleen in het begin of bij ziekte om te controleren wat en hoeveel de hamster binnen krijgt. Later strooi ik het voer over het zaagsel zodat hij op een natuurlijke manier bezig is met het zoeken naar voer. Omdat ik geen voorstander van een waterfles ben, hebben mijn beesten allemaal een waterbak. Die is makkelijk schoon te houden en ze hebben tijdens het drinken een natuurlijkere houding.

 

Nooit zware dingen zomaar op het zaagsel zetten, de hamster kan er onder langs graven en beknellt raken!

Als je een dikke laag zaagsel hebt kun je er voor zoregn dat alles veilig staat door dingen op plateaus met poten eronder te zetten. dit kan dan bv. zo er uit zien:

 

Geef geen hamsterwatten of stof! De draadjes kunnen de poten afsnoeren en bij geval van inslikken zelf dodelijk zijn.

 

Een ren is een fijne aanvulling op het leven in gevangenschap. De ren moet wel groot genoeg zijn om echt te kunnen rennen en als inrichting schuilmogelijkheden en leuke dingen om te ontdekken hebben. Een ren kan een hamsterveilige kamer zijn. Hamsterveilig heet, dat de hamster niet aan snoeren kan, geen openingen in de muur zijn, niet ergens omhoog kan klimmen (bv. tussen muur en kast) of klem komt te zitten. Vaak is dit het makkelijkste in de badkamer of in de hal om te zetten.

De meeste rennen die je kunt kopen zijn niet geschikt voor hamsters omdat ze er makkelijk uit kunnen klimmen. Een andere mogelijkheid is om een ren zelf te bouwen. Dit kan makkelijk met houten platen (bv. multiplex of triplex), plexiglas (ietsjes duurder) of stevig karton (dan wel onder toezicht).

Mijn ren is van triplex platen (100 of 80x40cm) die door houten pilaren samen gevoegd worden. Een andere manier kunnen klittenband of tyraps zijn. Zo is de ren ook makkelijk op te vouwen en op te bergen.

Hier de nog iets wat lege ren:

Geen hamsterloopbal! Die zijn voor de hamster alleen maar stressvol en zelfs gevaarlijk omdat een hamster in de luchtgaten kan blijven hangen of tegen een obstakel kan donderen of zelfs een trap naar beneden kan rollen. Een hamster oriënteert zich aan geuren, dit is een loopbal niet mogelijk, net zo als het verkennen van de ren of zo nodig schuil te gaan. In Duitsland wordt door de TVT (Tierärztliche Vereiniging für Tierschutz) een hamsterloopbal als 'tierschutzwidrig' ("vijandig voor het dierenwelzijn") aangegeven.