voeding dwerghamster

Hamsters zijn soms wat kieskeurige eters, dus is het belangrijk om gevarieerd voer aan te bieden zodat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Ook bij dwerghamsters ben ik geen voorstander van kant en klaar te kopen voer. Als je daar op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je vaak granen en bijproducten op de eerste plaats staan, dat heet hiervan zit er het meest van in. Nou, granen zijn eerder risicovol voor een dwerghamster (koolhydraten=suiker=verhoogd risico op suikerziekte) en bijproducten is alleen een naam voor de resten en afval... dit wil ik dus ook niet geven!  Van pellets ben ik geen voorstander want ook een hamster heeft een recht op lekker en kwalitatief hoogwaardig voer.

Voor de verschillende dwerghamstersoorten heb je eigenlijk ook net iets verschillende soorten voer nodig. Ik zal hier mijn voeding voor mijn rusje voorstellen.

In het wild eten rusjes hoofdzakelijk graszaden. Ik meng zoveel mogelijke (gras)zaden zelf en probeer zo min mogelijk granen te gebruiken. Bij het mengen van de zaden let ik verder op de verhouding van olie- en meelhoudende zaden. De zadenmix moet verrijkt worden met dierlijke proteïne zoals bv. meelwormen of krekels (levend of gedroogd) en kruiden en planten (vers of gedroogd) en/of verse groente. Fruit geef ik helemaal niet, omdat het het risico op suikerziekte verhoogd.

 

Zout- en mineraalstenen zijn gevaarlijk en kunnen organen beschadigen door het teveel aan opgenomen stoffen.

Knaagsticks en ander 'lekkers' wat je kunt kopen, onthouden meestal of suiker of honing of melasse om de ingredienten aan elkaar te plakken. Alle drie dingen verhogen weer het risico op suikerziekte.

Alles wat gekleurd, bewerkt, gepopt, geploft, geperst enz. is onthoudt minder voedingstoffen en ziet er vaak voor de mens aantrekkelijk uit dan dat de hamster er echt een (voedings-)voordeel van heeft.

Kiemvoer (zaden even laten kiemen en groeien totdat het groen enkele milimeter lang is) is een gezonde aanvulling en levert vitamines.


Laat een hamster zijn voer zoeken! Dit is de natuurlijke manier om een hamster bezig te houden, in het wild is dit zijn hoofdbezigheid. Om de hamster verder bezig te houden kun je het voer ook in wc-rolletjes verstoppen, met meel-lijm aan een tak plakken zodat hij net iets harder zijn best moet doen.


Belangrijk is, dat een hamster altijd voldoende voer heeft. Een hamster hamstert! Dit geeft hem rust, dus liever teveel dan te weinig voer aanbieden.


Water bied ik altijd in een drinkbakje (theelichthouder) aan, maar een drinkflesje kan ook. Een drinkfles moet echter regelmatig gecontroleerd worden of er nog goed water uitkomt.

Darikolven of gierstkolven of knabbel-aren vinden hamsters altijd lekker en meestal zijn ze gelijk hele nachten bezig om die zo snel mogelijk leeg te halen!

 


Katten- en hondenbrokken worden soms aangeraden als eiwit leverancier. Houdt er echter rekening mee, dat hooguit kwalitatief hoogwaardige brokken echt vlees (en dus eiwit) onthouden en dus dan pas zin maken om te geven.