huisvesting degoes

Degoes klimmen en klauteren graag, maar zijn primair bodembewoners - daarom is het grondoppervlak met volle verdiepingen in een kooi van minimaal 120x50x100 cm (lxbxh of hxbxl) voor 2 of 3 degoes noodzakelijk. Groter is natuurlijk altijd beter en bij meer degoes ook nodig.

De valhoogte moet niet boven 40cm gaan i.v.m. blessures door te vallen. Tijdens het klimmen zal een degoe niet zo snel vallen, maar als er gevechten ontstaan kun je degoes ook weleens door de kooi zien vliegen...

Het is wel goed om degoes de mogelijkheid tot graven te geven d.m.v. een graafbak of zelfs een hele verdieping hoog met bodembedekking te vullen. In de natuur wonen ze ook ondergronds in bouwen.

Voor degoes is een looprad of een loopschotel ('Flying saucer') belangrijk om hun energie kwijt te kunnen. Dat ze goed kunnen lopen en niet de rug moeten buigen is een minimum doorsnede van 30cm noodzakelijk, beter is 35cm. Omdat hier 5 degoes wonen bied ik twee loopraden en een loopschotel aan. de loopraden hebben een doorsnede van 39 en 42 cm. Het ene is zelfgebouwd, het andere is van aluminium en gekocht.


Een voerbak vind ik niet noodzakelijk. Degoes kunnen snel om het eten gaan vechten, om dit te voorkomen verdeel ik het voer door de hele kooi. Waterbakken kun je liever iets verhoogd wegzetten, zo dat er geen zaagsel in komt of de degoes hem omgooien. Zelfs als die verhoogd staat kan het mogelijk zijn, dat je hem alsnog moet vastzetten.  Een andere mogelijkheid is een waterfles. Is deze van plastic graag buiten de kooi ophangen, van glas mag die wel in de kooi.  

In een zandbak verzorgen degoes hun vacht door in de zand te rollen. Verder wordt het misschien als wc gebruikt of er wordt iets lekkers (bv. hazelnoten) in vergraven. Chinchillazand wordt vaak gebruikt, ik heb ook met zilverzand goede ervaringen gemaakt. Ik bied mijn degoes de zand in een klein aquarium aan, zo dat de hele groep ter gelijker tijd zou kunnen badderen.


Tunnels, buizen, huisjes kunnen van hout, kurk, gras of karton zijn. Bij tunnels en buizen is een minimale doorsnede van 10cm aan te raden. Door kleinere tunnels loopt hier geen degoe en is dus verspilling. Vaak worden ook liever huizen met twee uitgangen gebruikt, dit is misschien even testen of de degoes knagen er zelf een tweede uitgang in.

Snelwegen zijn voor degoes en toeschouwers leuk. je zult niet geloven hoe snel een degoe kan lopen. Hiervoor laat ik altijd plek aan de voorkant of achterkant van een verdieping of ik leg ook planken in de kooi, zodat de degoes ongehinderd even kunnen sprinten.

Door halve verdiepingen, plateaus of tafels kun je meer loopruimte aanbieden. deze zijn makkelijk te bouwen; een houten plank en vier poten eronder.


De degoes een leuke, afwisselende en boeiende inrichting te geven is de uitdaging voor de degoe-eigenaar.


Houd er wel rekening mee, dat degoes echte knagers zijn en de inrichting niet lang mee zou kunnen gaan. Hetzelfde kan voor de kooi geldig zijn als die van hout is en een knaagbegin levert. (ook zonder knaagbegin zijn degoes al door een houten achterwand doorheen gekomen!) Als knaagbeveiliging kun je aluminium-profilen gebruiken.

Geen plastic in de degoekooi!Hier kun je laten uitrekenen voor hoeveel degoes jouw (geplande) kooi geschikt is.

Het internationale degoeforum rekent met CARA (Cumulative Available Running Area) en vierkante centimeters.