voeding degoes

Degoes zijn planteneters en eten dus hoofdzakelijk groenvoer (bladeren, kruiden, bloemen, takken) en met mindere mate energierijke voeding zoals zaden en noten.

Omdat de kans op diabetes verhoogd lijkt te zijn, hebben degoes die als huisdieren worden gehouden een voeding nodig, die koolhydraatarm
en suikervrij is. Dus granen worden maar weinig gegeven en fruit het liefst helemaal niet, vooral als het gedroogd is.  

Het groenvoer is het beste en goedkoopste vers te geven. Gedroogd groenvoer probeer ik alleen in de winter te geven, als ik niet voldoende gevarieerd groenvoer kan vinden. Het verse groenvoer pluk ik gewoon op de wei, uit de tuin en/of van bomen en krijgen de degoes ad libitum. Ik heb een mix van verschillende zaden, waarvan de degoes elke dag een handvol krijgen.


Noten (hazelnoten of coquitos) worden ook regelmatig gegeven, ca. 1 keer per week, dit vooral in het najaar en de winter.

Mijn degoes hebben altijd hooi tot hun beschikking. Als ze veel vers groen krijgen gebruiken ze het hoofdzakelijk om er in te wroeten of een nest te bouwen. Hun voorkeur gaat duidelijk naar vers gras uit.

Het voer verdeel ik op verschillende verdiepingen in de kooi. De degoes kunnen dan hun voer zoeken en verzamelen. Dit is een prima natuurlijke bezigheid. Ook is mijn ervaring, dat met een voerbak maar ruzie ontstaat want degoes kunnen best goed broodnijd tonen.


Water bied ik in 2 drinkbakken aan, die in een hoek staan, om niet te makkelijk te verschuiven. Drinkflessen zijn natuurlijk ook mogelijk, maar als ze van plastic zijn, moeten deze buiten de kooi hangen of beschermd worden tegen knagen.